top of page

Razende reporter - Vancouver


Artikel door Mike Geerts


Als je denkt dat Nederland regenachtig is, wacht dan maar tot je aankomt in Vancouver, of "Raincouver" zoals het ook wel wordt genoemd. Gelukkig had ik bijna elke dag mooi weer: veel zon, gevolgd door sneeuw in december. De stad kenmerkt zich door een schiereiland vol met hoogbouw, omringd door lagere huizen en schitterende natuur. Met de auto ben je zo van Vancouver in de bergen voor adembenemende hikes. Enkele tips: ga naar Grouse Mountain en neem altijd voldoende water en eten mee. Ook Whistler is een prachtige plek, vooral om te skiën of snowboarden in het winterseizoen. Zoals je merkt, hiken en wintersporten zijn kenmerkend voor Vancouver. Verwacht niet dat je huisgenoten uitgaan; ze vragen je eerder mee om morgenochtend om 04:00 uur te gaan hiken.


De hike die de meeste indruk op mij maakte, was naar Garibaldi Lake, iets meer dan een uur rijden van Vancouver. Deze 30 kilometer lange hike begint met een klim door dichte bossen. Samen met een groep uitwisselingsstudenten liepen we door deze bossen, om uiteindelijk te genieten van adembenemende uitzichten op besneeuwde bergen en het turquoise meer. Onderweg zijn er informatieborden die de cultuur en geschiedenis van de Squamish-bevolking, de inheemse bevolking van de regio Vancouver, uitleggen. Soms zijn deze borden zelfs in de Squamish-taal, of "Sḵwx̱wú7mesh snichim". Het herinneren aan de inheemse bevolking is belangrijk in Canada. Ook op de universiteit of in openbare gebouwen wordt op examens, aan het begin van colleges en op informatieborden aangegeven dat we ons bevinden op het land van de oorspronkelijke Squamish-bevolking.


Maar ook in het centrum is veel te beleven. Met vrienden liep ik vaak door Stanley Park. Vanaf daar heb je prachtige uitzichten op Vancouver en de inhammen van de zee. Stanley Park ligt aan het uiteinde van het schiereiland waar het centrum zich bevindt. En als je 's avonds een burger wilt halen, ga dan naar A&W of Walmart, een beetje aan de rand van de stad. Af en toe ontmoet je drugsverslaafden of daklozen, met name in 'Downtown Eastside'. Dat is helaas ook de realiteit van Vancouver.Terwijl ik over deze avonturen schrijf, vergeet ik bijna dat ik er ook was om te studeren. Moet je de nacht voor het examen nog snel studeren? Ga naar Breka, een keten van cafés die 24/7 open zijn en tijdens de examenperiodes als tweede thuis dienen voor studenten. De campus van de University of British Columbia (UBC), waar ik studeerde, ligt westelijk van het centrum, ongeveer een half uur met de bus. Het was geweldig om het Canadese campusleven te ervaren, vol verenigingen en leuke mensen. Via de klassen en de campus maakte ik gemakkelijk vrienden met mensen van over de hele wereld. Als uitwisselingsstudent ontmoette ik vooral veel Europese vrienden, andere uitwisselingsstudenten. Wil je weten wie de lokale studenten in je klas zijn? Vaak zijn ze iets minder kleurrijk gekleed dan de Europeanen. Zonder te generaliseren, was het een onvergetelijke reis.


Vancouver, maar ook andere trips naar de schitterende natuur op Vancouver Island, prachtige hikes in de Rocky Mountains (vooral Banff en Jasper zijn aanraders) waren geweldig. Het voelt nog steeds alsof ik in een ansichtkaart leefde. De natuur, de universiteit en de mensen waren onvergetelijk. Tot slot wil ik vooral Eva bedanken, mijn steun en toeverlaat tijdens de hikes. Voor deze mooie tijd. Overweeg je een uitwisseling naar Vancouver? Laat het me weten!


Het land van de oorspronkelijke Squamish people

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page