top of page

Klimaatgids voor de 21e eeuw

Artikel door Janna de Ruijter

Enkele maanden geleden vond in het universiteitsgebouw Gaia het ontwerp atelier EU2120 plaats. Een tweedaagse ontwerpstudio die zich richt op de toekomst van Europa over 100 jaar. De studio was gebaseerd op het ontwerp dat eerder voor Nederland is gemaakt, Nederland in 2120. Aan het begin van de ontwerpstudio gaf Tim van Hattum een presentatie over de klimaatvisie voor onze toekomst. Daarin stelde hij de vraag hoeveel mensen uit onze groep nog vertrouwen hadden in het vermogen om klimaatverandering tegen te gaan. Slechts 1 of 2 mensen staken hun hand op in een groep van 40. Ondanks deze geringe respons merkte Tim op dat dit een veelvoorkomend patroon was tijdens zijn presentaties en dat dit een van de redenen was waarom hij een boek is gaan schrijven.


In 2019 heeft Wageningen University & Research een toekomstvisie voor Nederland ontworpen voor over 100 jaar, gebaseerd op natuurlijke principes. Hierbij zijn meerdere uitdagingen aangepakt, waaronder energietransitie, natuurherstel, verstedelijking, duurzame voedselsystemen en klimaatadaptatie. Naast deze uitdagingen speelden ook zaken als zeespiegelstijging en de extremen in het weer een rol. Al dit maakt het onvermijdelijk dat er in Nederland drastische veranderingen gaan plaatsvinden in de komende eeuw.


Only Planet ,de klimaatgids van de 21e eeuw, is een boek dat de uitdagingen van klimaatveranderingen behandelt. Maar het boek is niet geschreven vanuit doem scenario’s. Integendeel, het biedt een optimistische verkenning van duurzaamheid en is ingedeeld in hoofdstukken vol concrete stappen die iedereen persoonlijk thuis kan ondernemen. Tim van Hattum spreekt op een simpele manier over complexe klimaatkwesties en biedt praktische oplossingen, waar hij onderwerpen behandelt zoals biodiversiteitsverlies, impact van voedselkeuzes, duurzaam reizen en energiebesparing.


Aan het begin van het boek neemt van Hattum ons mee op een reis door de complexe wereld van klimaatverandering. Hij benoemt problemen die klimaatverandering met zich meebrengt samen met oplossingen voor deze problemen. Het boek biedt een overzicht van de kwesties waar onze planeet mee geconfronteerd wordt, samen met praktische suggesties voor individuele acties in elk hoofdstuk.


Praktische suggesties voor individuele acties


Verder worden er zeven verschillende routes uitgelegd, de zeven routes naar een hoopvolle toekomst. Deze routes komen langs allemaal verschillende voorbeelden van duurzame initiatieven die reiken tot over de hele wereld, variërend van groene steden en de natuur als bondgenoot tot onderwerpen als energietransities en het water als ‘blauw goud’. Via verschillende schaalniveaus, van lokale gemeenschapsprojecten tot baanbrekende technologieën, worden oplossingen besproken.


Zeven routes naar een hoopvolle toekomst


In het laatste deel van het boek wordt de toekomst kaart van Nederland besproken, hierin staan natuurlijke oplossingen centraal. Belangrijk is het streven naar een Nederland dat meer ruimte biedt aan water en natuur, een flexibel landschap dat zich aanpast aan de veranderende ruimtelijke inrichting. Met als ultieme doel, het creëren van een natuurinclusieve duurzame samenleving. Nederland behoudt een gevarieerd landschap, maar met adaptieve functies. Een belangrijk thema voor de toekomstige ruimtelijke planners en landschapsarchitecten.


Toekomst kaart van Nederland in 2120


Verfrissend is dat niet alleen de ernst van problemen worden toegelicht in het boek maar het boek ook opties geeft voor actie, dit allemaal op een positieve en hoopvolle manier. Het maakt de lezer betrokken bij mondiale inspanningen voor een duurzame planeet. Ik vond het boek boeiend omdat het laat zien hoe wij met de wereld omgaan, waar dit ons heeft gebracht en wat we in de toekomst kunnen doen. Met de focus op natuur en een positieve benadering van klimaatactie is het boek verfrissend, vooral omdat deze onderwerpen vaak een negatief perspectief krijgen. Ondanks dat sommigen het onderwerp als intens kunnen ervaren, vond ik persoonlijk de schrijfstijl van van Hattum luchtig en toegankelijk, mede door de mix van persoonlijke ervaringen met de besproken onderwerpen. In een tijd waarin met name jongere generaties betrokken zijn bij de focus op een leefbare toekomst, is dit zeker een boek voor iedereen. Het is een must-read voor iedereen die op zoek is naar praktische tips voor een hoopvolle toekomst.

EAN: 9789461563033

Bladzijden: 288

Taal: Nederlands

Uitgeverij: Bertram + de Leeuw Uitgevers Bv
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page