top of page

Wilgenwende of Wilgenbende

Column door Fleur Groeneveld


Een door groen omgeven wijk, gericht op een breed publiek. Zo klonk het bij het onthullen van de plannen voor de aanleg van een nieuwe woonwijk in Dordrecht. De Wilgenwende ging het nieuwe project heten. De architectuur zou een ouderwetse ondertoon krijgen, waarbij inspiratie werd gehaald uit de ‘jaren 30 stijl’ en de 'herenboerderij' die al op het eiland aanwezig waren, maar als je nu naar het gebied kijkt is daar weinig van terug te zien.


Wilgenwende vanaf de Smitsweg, Google Streetview


Als we terug gaan in de tijd, voor 2009, dan zien we een oude boerderij, omgeven door verschillende akkers, voornamelijk begroeid met granen en wilde bloemen. Het gebied werd afgesloten door sloten en er was sprake van verkaveling. Westelijk gelegen ligt de voetbalclub Wieldrecht, oostelijk gelegen de N3 en in het zuiden ligt de dijk die het gebied afzondert van de polder. In de boerderij woonde een gezin van drie, die samen de boerderij onderhielden. In 2009 werd dit gezin opgekocht en verplaatsten zij hun boerderij naar een nieuw huis achter de dijk. Het gebied wist nog niet wat het te wachten stond.


Voorbereidend werk nieuwe fase Wilgenwende, SkyWise


2009 is het startpunt van de herinrichting van de Wilgenwende. Er kwamen definitieve ontwerpen en logistiek werd er veel achter de schermen geregeld. Informatieavonden werden gehouden en mensen begonnen een beeld te krijgen van wat er zou komen. Vrij snel hierna begonnen de voorbereidende werkzaamheden om het gebied bouwklaar te maken. Het gebied werd in verschillende delen opgedeeld, die in verschillende fases gebouwd werden. Het grootste deel van de woonwijk is ingedeeld in rijtjeshuizen die gebaseerd zijn op de herenboerderijen die in het landschap stonden. Al is dit in de werkelijkheid niet super goed terug te zien. Het zijn over het algemeen blokken van zandkleurig gesteente, die je overal wel tegen kan komen en niet speciaal gebonden lijken te zijn aan de plek zelf. Het zijn moderne huizen, die een goede functie hebben voor het huishouden van jonge gezinnen, maar dat is het dan ook wel. 


Links zijn rijtjeshuizen in de Wilgenwende te zien, rechts is de wirwar van zelfstandige huizen te zien, Google Streetview


Naast de rijtjeshuizen is er overigens ook een strook aan een wirwar van huizen die niets met elkaar te maken hebben. In het plan stonden enkele kavels ingetekend voor vrije ingaven. Men kon hier dus een kavel kopen en zijn eigen huis bouwen. Het idee erbij was deels dat mensen een grote tuin zouden hebben, waardoor mensen genoeg ruimte tussen de huizen over hadden. Dit is in de werkelijkheid helemaal anders uitgepakt. Mensen hebben hun huizen stukken groter laten bouwen dan gepland waardoor het open gevoel tussen de huizen helemaal verdwenen is. Er kwam een gevoel dat je huis in de tuin van de buurman stond, met als reactie dat veel mensen hekken en heggen om hun kavel heen gingen zetten. Maar omdat hier geen richtlijnen voor waren, is dit ook uitgelopen tot een wirwar van afscheidingen tussen de huizen. Deze strook aan huizen ziet er vanaf de weg onoverzichtelijk en chaotisch uit, met name door de verscheidenheid aan bouwstijlen en kleurgebruik. De bewoners uit de omgeving zijn dan ook niet tevreden met hoe het gebied er momenteel uitziet. Als je er langs loopt vormt is het idee van een kalme, groene woonwijk ver te zoeken.


Visualisatie plattegrond van de Wilgenwende tot en met fase Wilgendaal, AM


Naast bepaalde vraagtekens over het ontwerp en de aanpak van het gebied zijn er overal wel positieve reacties op het gebied. Ondertussen zijn er al 590 woningen en het gebied wordt nog steeds uitgebreid. De woningen houden voornamelijk jonge gezinnen en senioren thuis, en zij zijn zelf dan ook meestal positief over het gebied. De nieuwe woonwijk ligt naast een voetbalclub en bevat verschillende speeltuinen en kleinere parkjes. Veiligheid en rust staan in de Wilgenwende centraal, waardoor de autosnelheid onder andere ook op 30 kilometer per uur ligt. De wijk zou groene tinten krijgen, maar daar is op de dag van vandaag nog niet heel veel van terug te vinden. Al is het momenteel nog wel te vroeg om hierover te oordelen, het gebied is natuurlijk nog in ontwikkeling. In de toekomst liggen de verwachtingen van de woonwijk dus wel hoog, maar of ze deze halen is nog te bekijken.


Bovenaanzicht van fase Wilgenhof, OZP makelaars

 

De vraag die bij de Dordtenaren blijft hangen is of het park nou ‘Wilgenwende’ of juist beter ‘Wilgenbende’ zou moeten heten. Als ik buitenaf het gebied in kijk, zou ik zeker voor de tweede keuze kiezen. De zelf ontworpen huizen zijn en blijven een grote doorn in het oog. Echter als je het gebied in gaat, is er wel een vaste structuur te zien en zou ik het toch wel bij ‘Wilgenwende’ houden. Ondanks dat ik het niet geheel met de architectuurstijl eens ben, is het een overzichtelijke wijk die structuren vasthoudt, al dan niet in bouwstijl dan wel in groen gebruik. Ik denk dat de Wilgenwende een mooi project is om het contrast te laten zien, hoe een eigen invulling ver kan afdwalen van het algemene ontwerp. In vervolg hoop ik dan ook dat men van dit project leert en in vervolg sterkere eisen stelt aan dit soort vrije kavels, waardoor er nog enige cohesie terug te vinden is tussen de verschillende huizen.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page