top of page

Wat je kunt leren van fotograferen


Column door Harry Cock en Cor Simon.


Fotograferen is misschien wel het tegenovergestelde van ontwerpen. Een ontwerper bedenkt een situatie. De fotograaf legt een situatie vast, in beeld. Een foto is een uitsnede en momentopname in een eeuwigdurende verandering, waardoor je even de tijd hebt om bij een situatie stil te staan. Hopelijk wordt de ontwerper hiermee geïnspireerd of geeft het inzicht hoe onze omgeving wordt gebruikt. Deze serie van negen foto’s van fotograaf Harry Cock (o.a. voor de Blauwe Kamer) laten in ieder geval op een grappige wijze zien hoe onze omgeving wellicht anders wordt gebruikt dan bedacht is.


Hengelo


Kijken en waarnemen en die waarneming op me in laten werken. Dat gaat soms in een fractie van een seconde of ik laat het nog wat dieper op me inwerken. Dan is het beslissen of ik een foto maak of dat ik doorloop. Vaak zijn het onderbewuste aanleidingen waardoor ik de foto maak, zoals bij dit beeld midden in Hengelo. Waarschijnlijk een plek waar iets plaats gaat maken voor een nieuw project. De abri staat er leeg, anoniem en niet meer aangesloten bij. Het is een momentopname: hij zal er al een tijd gestaan hebben, maar zal inmiddels verwijderd zijn en op die plek zal er een of andere vorm van nieuwbouw neergezet zijn. Ik heb nog even gekeken: het is een open plek gebleven met gras en wat bomen. De permanente verandering van de omgeving, die soms zo langzaam gaat dat je hem niet ziet, vind ik fascinerend.


Assen


Vaak is er sprake van een lichte ontroering, een vertedering. Zo te zien aan het gras in de provisorisch neergelegde vlondertjes onder het zitje, waren deze bewoners al snel na de oplevering blij met het buiten kunnen zitten en het feit dat zij er de enigen zijn in zo’n mooie bocht maakt het extra aantrekkelijk.


Emmen


Beeldmanipulatie is een soort vals spel. Het beste werkt kadreren of een bepaalde moment opname, al kun je je afvragen of dat ook niet een soort manipulatie is. Volgens de jury-regels van Zilveren Camera en WordPress niet. Nu is de eenmaligheid van dit tafereel al bijzonder, maar het wordt voor de hand liggend als je zou zien dat er links een kunstwerk onthuld gaat worden. Maar ik wil die context helemaal niet zien. Dit levert een mooier landschap op, een stuk voor dame en heer langs een provinciale weg met goedkope brandstof binnen handbereik.

Noord West Friesland


Wat de oorzaak ook is van deze wanorde, het moet straks wel weer keurig gestapeld worden.

Mildam


Soms zijn situaties zo onbenoembaar en moet je er eigenlijk ook niet naar vragen. Er zal vast wel een reden of bedoeling zijn dat deze reeën hier staan en dan ook nog onder een afdakje, maar kennis verjaagt de magie.


IJlst


Dit is een beetje een dubbel beeld: op de achtergrond een vreselijke nieuwbouw aan een eeuwenoude gracht in IJlst. Misschien ooit een brand, maar dan dit als vervanging. De was die daar wat eigenaardig achter hangt en alles scheef. Dan loopt ook nog de openbare weg over de kavels van de huiseigenaren. Achter mij loopt het water de Wilddraai. Het bankje lijkt dus op openbaar terrein te staan, maar rechtens meldt men dat het de zitplaats is van de bewoners van het huis. Dat de bank ook een verfje kan gebruiken is een ander oordeel.


Vledderveen Dr.


Hier moet je ook niet te lang over nadenken, hoewel het verleidelijk is te weten of het misschien ook een kooi gaat worden gezien de vogels achter op het bijgebouwtje. Ook de norse blik van de bewoner leidt af: ik heb binnen nog gezellig koffie met hem gedronken en hij heeft accordeon gespeeld.


Gasteren


Huisjes, huizen en hokken. Het begon met een konijnenhok hier en een voederhuisje daar en het groeide uit tot een echte handel. De verzameling daken trok mij aan. Op dezelfde plek wordt inmiddels veel meer aanverwant materiaal verkocht.


Raalte


Op het oog een rieten dak op een kar die te koop is, zoals zoveel reclameobjecten, op een stuk land geparkeerd al dan niet tegen betaling. Een dakbedrijf dat zijn vakmanschap demonstreert. Dat is de praktische uitleg, mijn eerste waarneming is de bijna symbolische waarde van een dak op wielen in het land en dat verder niet te veel uitpluizen. Maar je zoekt toch naar een verklaring.


december 16, 2016

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page