top of page

Mooi! – Smog om je vinger winden


Column by Sascha Geneste.


De economische groei geeft steeds meer problemen in Chinese steden. De luchtkwaliteit is van zulk bedroevende kwaliteit dat het een groot gezondheidsprobleem is. Maar hoe kunnen mensen nu gebruik maken van de parken in Beijing als ze niet eens naar buiten kunnen gaan?


Een radicale oplossing komt van Daan Roosegaarde. Hij kwam met het idee om als een stofzuiger de lucht schoon te maken. Door middel van ionen filters worden de geladen smog deeltjes aangetrokken en opgevangen. Op die manier krijg je weer schone lucht in het park. Nu lijkt dit al een mooi idee, grote filter installaties die het mogelijk moeten maken om een beetje veilig in een park te kunnen zijn. Maar Daan Roosegaarde weet het nog mooier te maken. Het opgevangen roet is een materiaal wat niemand wil hebben. Het roet zal worden gebruikt om ringen van te maken. Mensen in Beijing kunnen dan de vervuiling als sieraad bij zich dragen. Met elke ring, koop je dus een stukje schone lucht in de stad. De ‘goedkope’ variant zal gewoon een blokje samengeperst roet in zich hebben. De duurdere variant zal echter gebruik maken van industriële persen om het roet zo samen te drukken dat het verandert in diamanten. Dat kan omdat het roet hoofdzakelijk uit koolstof bestaat, hetzelfde materiaal waar diamanten van zijn gemaakt. En zo wordt een bron van vervuiling een bron van iets exclusief.


De economische opleving van China heeft er voor gezorgd dat het land vervuild raakt, maar zorgt er ook voor samen met Daan Roosegaarde dat de mensen de vervuiling straks kunnen gaan kopen. Vanaf dit jaar schone parken in Beijing en aan het eind van het jaar de eerste lokale diamanten ringen.Cleaning Beijing SkyImpressie van een gat in de smoglaag.Schematische weergave hoe de roetdeeltjes worden gebonden aan de ionen.


maart 22, 2014

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page