top of page

Tentoonstelling 250 jaar Copijn in het groen


In de tentoonstellingsruimte voor de speciale collecties van de Wageningen Universiteit is op dit moment de tentoonstelling ‘250 Jaar Copijn in het groen’ te vinden. Dit naar aanleiding van de publicatie van het langverwachte boek van architectuurhistorica Mariëtte Kamphuis: ‘Met levend materiaal – Copijn 1763-2013: tweehonderdvijftig jaar tuinlieden, boomkwekers, boomverzorgers en tuin- en landschapsarchitecten’ (Rotterdam: Uitgeverij De Hef, 2013).

Foto’s © Special Collections Library Wageningen UR

Naast het eigen archiefmateriaal van de speciale collecties, is er voor deze gelegenheid ook veel uniek materiaal door de familie Copijn in bruikleen gegeven. De tentoonstelling vertelt op chronologische wijze het verhaal van 250 jaar Copijn. Dit wordt verteld aan de hand van onder andere familieportretten, kaarten, ontwerptekeningen, oude foto’s, kwekerscatalogi, kasboeken en dagboeken. Zo ontstaat een levendig beeld van deze invloedrijke tuindersfamilie, die al 250 jaar de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur beïnvloed heeft.

De tentoonstelling laat zien dat sommige ontwerpvraagstukken door de tijd heen relevant blijven. Boomverplaatsing, boomchirurgie, restauratie; allemaal zijn het zaken waar Copijn al lang een goede reputatie in heeft. Het kaartmateriaal laat dit goed zien: sommige plaatsen die origineel door Copijn zijn ontworpen, zijn vervolgens door latere generaties Copijn weer gerestaureerd. Ook in de vernieuwende ontwerpen zoals muurbeplantingen en binnentuinen komen de vanouds sterke punten van Copijn, zoals hun plantenkennis, naar voren.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 1 augustus 2014 van maandag t/m vrijdag van 9 uur tot 13 uur, en ’s middags op afspraak. De medewerkers staan je graag te woord en hebben veel extra informatie paraat. Informatie en groepsrondleidingen: speccoll.library@wur.nl of tel: 0317-482701.

Het originele ontwerp van Copijn voor de Hemelse Berg in Oosterbeek


De ‘bomendokters’ Copijn verschenen

zelfs in stripalbums van Suske en Wiske


Mei 2, 2014

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page