top of page

Inauguratie Leonie Janssen-Jansen

Article by Bart Steman Afgelopen donderdag 17 november vond dan eindelijk het mooie moment plaats: de inauguratie van Leonie Janssen-Jansen als professor Land Use Planning. Tijdens haar lezing genaamd ‘Living in dystopia, planning for well-being’ hield ze een inspirerend betoog over de uitdagingen waar de toekomstige planners voor staan.

Aan de hand van inspirerende voorbeelden, voornamelijk uit de USA en Canada, speelde Janssen-Jansen in op de ‘undercurrents’ in de samenleving. Deze ‘undercurrents’ zijn de onderstromen die op dit moment langzaam zichtbaar worden in de maatschappij en zij vereisen de nodige aanpassingen van onze instituties. Gedreven door economische, ecologische en sociale ontwikkelingen worden we als planologen voor nieuwe opgaven gesteld. Lokale initiatieven en ontwikkelingen sluiten bijvoorbeeld niet aan bij het ‘oude’ bureaucratische systeem en de patronen die we gewend zijn om in te denken, waardoor nieuwe ontwikkelingen soms in de kiem gesmoord worden.

Het gevolg is dat we volgens Janssen-Jansen in een dystopia leven: het tegenovergestelde van een utopia. We hebben lang een utopisch ideaal gehad over het stadsleven, maar het tegenovergestelde is verwezenlijkt. Armoede, vervuiling, ongelijkheid en weinig vertrouwen in de (lokale) politiek zijn enkele van de door de maatschappij gecreëerde problemen waar we nieuwe planningsinstrumenten voor moeten zoeken.

Om deze ambities te bewerkstelligen heeft Janssen-Jansen in haar eerste jaar al meteen een groot onderzoeksproject binnen gehaald, namelijk R-Link: ‘Redressing Long-term societal challenges through space for Incremental urban development, small-scale and bottom-up initiatives to produce New Knowledge for vital and inclusive urban regions’. Het doel van dit onderzoeksproject is om slimme oplossingen te vinden voor de economische, maatschappelijke en ecologische uitdagingen waar we voor staan via zogenaamde ‘CLIUDs’, de Community-Linked Incremental Urban Developments. Dit sluit aan bij de intrinsieke motivatie van Janssen-Jansen, namelijk ‘planning for well-being’.

De komende jaren zullen tal van PhD’ers de LUP groep versterken en weer van nieuw élan voorzien. Een mooie ontwikkeling voor de LUP groep en het laat nog maar eens zien dat planning, ondanks het neo-liberalisme en decentralisme, nog steeds zeer relevant is.


december 2, 2016





0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page