top of page

De bever: de allereerste architect van onze delta


Article by Rosanne Schrijver Laat je meenemen op reis met het stekelbaarsje die een barre tocht moet afleggen door onze Hollandse wateren om van de zoute Noordzee, naar het zoete water van onze rivieren te kunnen komen. Laat je versteld staan van de levenscyclus van het pimpernelblauwtje die allerlei risico’s moet nemen om voor nageslacht te zorgen. Of laat je verwonderen over de het technisch inzicht van de bever die al honderden jaren lang voor zijn eigen veiligheid zorgt, met behulp van het bouwen van dammen: misschien wel de allereerste architect van onze delta?

Na het succes van de film De Nieuwe Wildernis dat het leven in onze Nederlandse Oostvaardersplassen laat zien, staan dit keer de Hollandse wateren in de belangstelling in de film Holland, natuur in de delta van regisseur Mark Verkerk. Een vijftal diersoorten speelt de hoofdrol in deze film: het Stekelbaarsje, het Pimpernelblauwtje, de bever, Zeearend tot slot de haas. Een groot deel van deze film is opgenomen in de Biesbosch. Maar ook onze eigen, op een steenworp afstand gelegen, Grebbeberg en het uiterwaardengebied van de Blauwe Kamer zijn het decor geweest voor enkele scènes in de film voor onder andere de ringslang en de lepelaar.


De hoofdrolspelers van in de film Holland, natuur in de delta


De wonderen waterwereld, zowel boven als onder water, doet de bezoeker van Holland, natuur in de delta versteld staan van de verscheidenheid aan dier- en plantensoorten die afhankelijk zijn van het water.


De film doet de toeschouwer nadenken over de gevolgen van klimaatverandering: de impact van hevige piekregens op het waterniveau in onze rivieren en daarmee het leefgebied van diverse vogelsoorten. Maar ook verdroging is een groot probleem voor een soort als het Pimpernelblauwtje die afhankelijk is van natte, drassige graslandjes die dreigen te verdwijnen.



Jelmer Helmer maakte diverse tekeningen voor het behorende bij de film Holland, natuur in de delta


Vooral het educatieve aspect van deze film is een welkome aanvulling op de opvolger van De Nieuwe Wildernis. De prettige stem van Carice van Houten vertelt rustig, duidelijk en beknopt hoe ons land door de tijd heen is ontstaan en welke belangrijke rol water in deze ontwikkeling heeft gespeeld. Bram van der Vlugt vertelt op prachtige wijze de emoties van de dieren die op het scherm vertoond worden.

De bijzondere beelden doen de toeschouwer versteld staan van de geweldige natuur die wij in Nederland hebben en moeten koesteren. Maar laat ook zien dat wij met onder andere hulp van het WWF en ARK Natuurontwikkeling in staat zijn om de natuur in ons land te behouden en te vergroten. De basis ligt vooral bij het besef van al het moois dat ons land bezit, maar ook de gevaren die wij als mensen zijn voor deze natuur.


Petra Souwerbren, directeur at ARK Natuurontwikkeling


Wat kunnen wij als ontwerpers van het landschap betekenen voor die mooie delta? Een rol voor ons is weggelegd om mee te denken over niet alleen de natuur, maar ook de leef- en werkomgeving van velen. De mogelijkheid is er om meer gebieden open te stellen voor beleving, zoals dat gedaan is bij de Groene Poort langs de Nieuwe Waterweg. Of het eiland van Brienenoord waar Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Rotterdam bezig is met het realiseren van een getijpark in de stad. Een belangrijke opgave ligt er bij het meer bekend zijn met je omgeving, maar ook dat je meer waardering kunt hebben voor de natuur in de delta. Wij zullen de generatie zijn die werken aan een modern cultuurlandschap waar misschien wel ruimte is voor wildere natuur in de drukke delta. ‘Mogen daarom velen geïnspireerd worden door de film Holland, natuur in de Delta, omdat verbeelding een hele goede basis is om met inspiratie de toekomst waar te maken’ (Petra Souwerbren, directeur at ARK Natuurontwikkeling).


https://youtu.be/F2U2WFCXfkQ


september 25, 2015

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page