Interview met Vincent Babeş van Posad Maxwan door Fleur Groeneveld
In 2018 zijn twee bureaus, Posad en Maxwan, samengevoegd tot één bureau: Posad Maxwan. Posad Maxwan vormt nu een internationaal bureau wat zich inzet tot het ontwikkelen van gezonde en duurzame steden voor iedereen. TOPOS redacteur Fleur Groeneveld is op gesprek geweest op het bureau met Vincent Babeş, stedelijk ontwerper bij Posad Maxwan, om te zien hoe dit bureau omgaat met opkomende problemen zoals klimaatverandering, gezondheid, en mobiliteit.

Afbeelding 1: Straatbeeld van Parijs waar het groen het verstedelijkte beeld opbreekt. (Bron: Fleur Groeneveld)
Achtergrond
Posad Maxwan bestaat uit een divers team, met veel verschillende achtergronden, van meer dan 50 stedelijke planners, onderzoekers, en data specialisten. Babeş noteert hoe gezondheid en welzijn de hoofdthema’s vormen binnen de meeste projecten van Posad Maxwan’s. Tijdens en na het industriële tijdsperk was er veel urbanisatie, wat zowel voordelen als nadelen met zich heeft meegebracht. Zo begonnen er verschillende problemen om hoog te komen, zowel fysiek als mentaal, denk bijvoorbeeld aan een toename in overgewicht en stress. In dit opzicht zag Posad Maxwan dat de landschappen van de toekomst zich zouden moeten focussen op het promoten van een gezonde leefomgeving.
De gezonde vs industriële stad
Een gezonde leefomgeving is natuurlijk een mooi idee om naartoe te werken, maar wat houdt dit precies in? Babeş legt uit dat deze transformatie op verschillende manieren kan worden bereikt, bijvoorbeeld door fietspaden/routes aan te leggen om (buiten)beweging te stimuleren en plekken voor recreatie om stress te verminderen. Maar ook door te zorgen voor voldoende gemeenschappelijke ruimtes (scholen, supermarkten) voor mensen om te socialiseren. Daarnaast ook nog door wandelen en fietsen te stimuleren door de reisafstanden te verkorten en voldoende groene structuren om schaduw te bieden en de algemene gezondheid te verbeteren. Babeş merkt op dat kleine aspecten een grote impact kunnen hebben op hoe een landschap wordt waargenomen.
Er zijn verschillende ruimtelijke aspecten waaraan kan worden gewerkt om gezondere steden te ontwikkelen. De belangrijkste manier om dit te doen, is door 'gezondheid' te zien als een concept dat verweven is door alle schalen die worden gebruikt in stadsontwikkeling. Wat duidelijk is in de wereld van vandaag, is dat er veel verstening om ons heen is, met een onvoldoende niveau van groen. Dit is deels het resultaat van de autocentrische planningstrend die zich ontwikkelde tijdens het industriële tijdperk. Hierdoor zijn veel noodzakelijke dingen niet gepland om op loopafstand of fietsafstand te zijn. Dit ontmoedigt mensen om te voet of op de fiets naar het werk, winkels of recreatiecentra te gaan. Daarnaast leiden de autocentrische steden vaak tot veel vervuiling.
De ontwikkeling naar een betere toekomst
De negatieve effecten van de industriestad krijgen tegenwoordig steeds meer (media)aandacht, waardoor iedereen zich ervan bewust aan het worden is dat er verandering nodig is en over te stappen op een duurzamere en gezondere manier van stadsplanning. De afgelopen decennia is er uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe dit kan worden bereikt. Dit heeft geleid tot een verandering in perspectief op hoe een stad eruit zou moeten zien. Er is hedendaags meer aandacht voor het promoten van meer groene en blauwe structuren, beloopbaarheid in de stad en het vergroten van de aantrekkelijkheid van straten. Het verbeteren van deze aspecten kan positieve effecten hebben op de lokale economie en het menselijk welzijn.
Een idee dat Babeş liet zien is het woonstraatconcept. De waarde van dit concept ligt vooral in het creëren van een ruimte met een sociaal karakter en gedeelde ruimtes. Deze straten zijn vaak gebaseerd op een of meer gedeelde tuinen, die fungeren als een sociale ontmoetingsruimte. Hier worden sociale interacties gestimuleerd tussen de bewoners van de straat/buurt. Het woonstraatconcept zorgt ervoor dat verschillende functies, zoals recreatie, sociale contacten en plezier, op één plek samenkomen en door iedereen die de tuin deelt, kunnen worden ervaren.

Afbeelding 2: Voorbeeld van een gedeelde tuin ter Amsterdam. (Bron: Fleur Groeneveld)
Ingrediënten van de gezonde stad
Posad Maxwan ziet de gezonde stad als een soort recept dat bestaat uit verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten versterken elkaar en leunen op elkaar. Ten eerste inclusiviteit, wat betekent dat een ontwerp voor iedereen toegankelijk moet zijn. Posad Maxwan doet dit om hun ontwerp te starten met een focus op de mensen die het het hardst nodig hebben, zoals kinderen en ouderen. Want als het ontwerp voor deze mensen werkt, dan werkt het vaak ook voor anderen. Ten tweede actieve mobiliteit, wat betekent dat er genoeg mogelijkheden zijn voor mensen om te bewegen. Dit kan worden gedaan door het derde ingrediënt toe te passen: winkels en voorzieningen op loopafstand. Ten vierde moeten er genoeg groene en blauwe structuren zijn, zodat hittestress wordt verminderd en esthetiek en verkoelende ruimtes worden vergroot. Dit is ook verbonden met het vijfde ingrediënt: gezonde lucht. Het zesde is het hebben van betaalbare huisvestingsmogelijkheden, omdat dit het mogelijk maakt voor iedereen om te profiteren van de gezonde stad, en niet alleen de rijken. Ten slotte is het aanbieden van gezond voedsel waar mogelijk belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan in volkstuinen en plukbossen.
Babeş liet verschillende manieren zien waarop dit kan worden bereikt. Bijvoorbeeld de transformatie van een plein dat eerst autovrij was maar niet inclusief, naar een plein met een variatie van hoge en lage begroeiing, geïntegreerde functies en ruimte voor leefbaarheid. Dit creëert een meer open sfeer waar mensen van kunnen genieten en het pakt ook verschillende opkomende problemen aan zoals klimaatverandering en beperkte mobiliteit.
Van theorie naar praktijk
Ideeën zien er echter vaak beter uit in theorie dan in de praktijk. Babeş merkt op dat als een plan wil werken, observatie een sleutelrol speelt. Er moet bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de beweging van de zon en schaduw; waar heb je op welk moment van de dag zon en waar is de schaduw? Om een ontwerp te laten werken, is het bijvoorbeeld belangrijk dat zitplekken niet constant in de schaduw liggen, maar dat de ruimte wel voldoende verkoeling biedt. Observatie leidt ook tot waardevolle statistieken over piekmomenten. Bijvoorbeeld, 's ochtends kan het drukker zijn omdat mensen naar hun werk gaan, terwijl het 's middags rustiger kan zijn. Later op de avond verschijnt er weer een piek omdat iedereen thuiskomt. Deze statistieken kunnen vervolgens worden gebruikt om het programma van de ruimte aan te passen; om een ontwerp te maken dat past bij de beweging van mensen. Dit leidt tot een derde aspect dat Posad Maxwan waardeert, bottom-up initiatieven. Dit betekent ontwerpen met de bewoners, in plaats van voor de bewoners. Het is vaak bewezen dat dit leidt tot beter waargenomen ontwerpen, die de steun van de bewoners hebben.
Babeş liet ook zien hoe digitale meetsystemen een grote rol spelen in de ontwikkeling van een ontwerp. Posad Maxwan gebruikt bijvoorbeeld een GIS-tool om de potentiële ecologische waarde te meten. In deze tool kunnen verschillende scenario's worden ingezet om het verschil in ecologische waarde te onderzoeken. Deze ecologische waarde ontstaat door het meten van verschillende aspecten, zoals de hoeveelheid groen, bomen en variatie in soorten. Dit helpt om te evalueren hoe een ontwerp in de praktijk zou kunnen uitpakken en biedt een concrete manier om biodiversiteit te meten.

Afbeelding 3: De gezonde stad zoekt naar een plek waar functies samen kunnen komen. Het bovenstaande beeld laat zien hoe recreatie, mobiliteit, huisvesting en natuur geïntegreerd kunnen worden in een stedelijke omgeving. (Bron: José Voogt)
De landschappen van de toekomst
In de toekomst zal er veel veranderen en de uitdagingen op het gebied van stadsplanning zullen blijven toenemen. Posad Maxwan gelooft echter dat steden de capaciteit en het vermogen hebben om zich op een manier te ontwikkelen die deze veranderingen en uitdagingen het hoofd kan bieden. Door te streven naar gezonde steden, kan een positieve sprong worden gemaakt voor het menselijk welzijn en de strijd tegen klimaatverandering. Omdat we niet zeker weten wat de toekomst brengt, is het belangrijk om flexibel te blijven en ons te blijven aanpassen aan verandering. Als internationaal bureau zet Posad Maxwan zich in voor de ontwikkeling van een gezonde leefomgeving waar iedereen van kan genieten.
Comentarios