top of page

Zoektocht naar het paradijs


Toen ik bij de Bruna op iemand stond te wachten, werd mijn aandacht als vanzelf getrokken door een boek met een rode kaft. Ik las zoals gewoonlijk de achterkant van het boek, waarin ik mezelf herkende als reiziger op zoek naar levensvragen, spiritualiteit en avontuur. Of het toeval was weet ik niet, maar een half uur later kwam ik de schrijfster tegen in een boekenwinkel waar ze werd geïnterviewd


‘Zoektocht naar het Paradijs’ is het verslag van Arita Baaijens over haar onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van centraal-Azië. Een persoonlijke reis die haar doet ontdekken wat de lokale bewoners voor spiritualiteit geven aan de natuur. Ze begint zich af te vragen of het wel goed is dat de wetenschap zo’n monopolie op de waarheid bezit.

Je komt niet vaak een boek tegen die al aan de vijfde druk toe is in de maand dat het is uitgebracht. Wat zou dit tot een goed boek maken of herkennen mensen zich soms in haar verhaal? Het is eigenlijk een dagboek, een kort verslag van de meeste dagen van haar wonderlijke reis. Een proloog verzorgt de inleiding en een epiloog de bezinning. Het ontbreekt aan foto’s of enkel ander visueel materiaal, met uitzondering van een kaart met de route. Maar de schrijfstijl is zo poëtisch en prikkelend dat de beelden als vanzelf op je netvlies verschijnen.Tocht van Arita Baaiens door Centraal-AziëHet boek behoort in principe niet onder de categorie landschapsarchitectuur of planning. Toch geeft het veel inzicht, betekenis en inspiratie over het landschap. Met andere woorden, het boek is erg waardevol voor de planner en ontwerper die zich bezighoudt met cultuur en spiritualiteit (human geography e.a.). Tegelijkertijd leer je al lezend te reflecteren over de waarde van het landschap.

Leg het (dag) boek daarom op je nachtkastje, de hoofdstukjes zijn kort, maar voor je het weet zul je in haar droomwereld belanden. Ten slotte, één van de mooie zinnen die ik zomaar vind als ik het boek opensla: ‘Er zijn mensen die beweren dat wonderen niet bestaan. Ik zie ze overal… In een glanzende dauwdruppel in het kunstig gevouwen zigzagblad van vrouwenmantel, in het voorjaar, als in luttele dagen een groene wereld uit het niets verschijnt, in bergen die herinneren aan een andersoortige tijd, toen de mens er nog niet was…’

Zoektocht naar het paradijs Een onderzoek naar waarheid en werkelijkheid in het hart van centraal-azië Arita Baaijens Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam/Antwerpen (2016) ISBN 978 90 450 2977 1 Nederlandstalig Prijs €24,99 320 p.


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page