top of page

Thesis project komt op NOS!Article by Cor Simon.

Het thesis project van Robert Kruijt is nog niet eens af of de media zit hem al op de hielen. En terecht, want zijn project voor de master landschapsarchitectuur bevindt zich wel op een heel bijzonder en actueel terrein. Robert zal met behulp van bomen en tuinen het leven enorm kunnen verbeteren voor het Syrische vluchtelingenkamp in Jordanië.

Vlak voor de opname op de Wageningen Universiteit is het even hectisch. “Kan ik je riem lenen?” naar mij wijzend, “o en doe jouw blouse maar”. Want de geruite blouse blijkt niet geschikt te zijn voor de opnamen weet Ingrid Duchhart, zijn begeleider. We worden gewoon uitgekleed hier, maar het was wel een grappig moment en zijn trots dat hij met zijn project in de schijnwerpers komt. “Maar…” zegt de professor, “Dat zegt nog niks over je examen”. Toch kun je wel zeggen dat je op tv bent geweest.

De NOS uitzending werd opgenomen in de prachtige binnentuin van Lumen van de Wageningen Universiteit. Robert Kruijt heeft daar met 6 grote posters en een maquette zijn verhaal gedaan. Ook in het vluchtelingenkamp zijn filmpjes gemaakt. De uitzending is op NOS 3 geweest en is hieronder te zien of lees het hele artikel via deze link. De aanleiding om op tv te komen kwam van Resource, het blad van de Wageningen Universiteit. De redactie vond zijn verhaal zo relevant dat ze de landelijke tv hebben benaderd, en met succes. Het project staat dus ook in de laatst uitgebrachte Resource. Op de voorkant prijkt de titel: ‘Oorlogstuintjes: Student brengt groen aan in vluchtelingenkamp’. Hier legt hij uit hoe grijs-watertuintjes de ondraaglijke stank van het open riool kunnen vervangen. Hierbij heeft de ‘Green Town’ workshop die Ingrid Duchhart heeft ontwikkeld erg geholpen, zo worden de vluchtelingen zelf bij het idee betrokken. Dat artikel is hier te lezen.

Robert Kruijt laat met zijn project zien dat landschapsarchitectuur juist ook een toegevoegde maatschappelijke waarde kan hebben voor de hulpverlening en conflictgebieden en niet alleen maar is voor het ‘rijke’ deel van de planeet. Wij willen namens TOPOS je dan ook succes wensen met deze moeilijke, maar enorm nuttige opgave. En zoals hij zelf zegt, “dat de tuinen een oase mogen worden in de woestijn” – letterlijk en figuurlijk!


September 30, 2014

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page