Article by Marjolijn Boterenbrood Onderzoek naar landschap vanuit bewoners, kunst en wetenschap, om de verschillende lagen van perceptie van het gebied te doorgronden. Volg de blog op de site van de Wageningen Universiteit, daarin wordt verslag gedaan van het onderzoek en het in kaart brengen van de Karakolvallei samen met de bewoners.
In de zomer van 2016 zijn reiziger/schrijfster Arita Baaijens, landschapsecoloog Wageningen Universiteit Bas Pedroli en beeldend kunstenaar Marjolijn Boterenbrood naar het Altajgebergte in Siberië gegaan. Met als doel: onderzoek naar de visie van de Altaj op hun landschap. Het landschap van binnenuit bekijken. Dit project komt voort uit Baaijens vele reizen door het Altajgebergte. Daarover schreef zij het boek Zoektocht naar het paradijs (boekrecensie TOPOS).
Het Altaj gebergte ligt bij het vier-landen-punt van Kazachstan, Mongolië, Rusland en China. De Karakolvallei is rijk aan archeologische vindplaatsen. Het is een gebied dat door de Altaj bewoners sinds mensenheugenis als heilig wordt beschouwd. De bewoners nemen in augustus 2016 even vrij van het hooien en hun voorbereidingen voor de lange winter om met de genoemde onderzoekers hun eigen landschap zorgvuldig te observeren. Door hun ogen kijken we naar het landschap, we verzamelen een verbazingwekkende hoeveelheid verhalen en objecten en we kijken samen wat er tevoorschijn komt uit deze rijkdom aan materiaal.

Heilige aspecten in het landschap
De deelnemers aan het ‘seminar’ zijn de lokale bewoners en (inter)nationale experts die ieder hun kennis, verhalen en inzichten meebrengen. Samen brengen zij de Karakolvallei in kaart. Een cartografie van zintuigelijke, mythologische en ecologische aspecten van het landschap. Dit proces heet Deep Mapping. Het stimuleert de uitwisseling van ideeën en gedachten over de betekenis van het landschap. Over die betekenis ontstaat een dialoog tussen mensen met heel verschillende achtergronden. Op dinsdagavond 23 mei werd dit onderzoeksproject The Landscape Speaks gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger (in Amsterdam) bij Natuur als maat der dingen. Voor wie geïnteresseerd is in het project kan de blog volgen op de site van de Wageningen Universiteit.
juni 2, 2017