top of page

Nieuwe hoogleraar LUP: Leonie Janssen-Jansen


Article by Bart Steman Vandaag, op 1 juni, start Leonie Janssen-Jansen als nieuwe hoogleraar van de Land Use Planning groep van de Wageningen UR. Veelvuldig laat zij haar stem horen in de publieke opinie pagina’s van de grote kranten. “Het is goed om een kritisch geluid uit de wetenschap te laten horen.” Wie is Janssen-Jansen en waarom heeft zij voor Wageningen gekozen? Voor haar aanstelling gaf ze een exclusief interview aan TOPOS.

We hebben afgesproken even buiten Utrecht CS voor een goede latte macchiato en een interview. Leonie Janssen-Jansen, geboren en getogen in Deventer en pas 39 jaar, is nog regelmatig in haar thuisregio te vinden. Op het moment van schrijven zijn haar twee zoons (van 11 en 13 jaar) bij opa en oma in de omgeving van Deventer. Inmiddels is Janssen-Jansen een echte Randstedeling. “Toen we tijdens mij studie met een opdracht naar Deventer gingen zei een vriendin tegen me: ‘jij woont echt in een vakantiedorpje hè’. Inmiddels begrijp ik wel wat ze bedoelde.” Op haar achttiende liet ze Deventer achter zich om in Utrecht Human Geography te studeren. “Ik vond het leuk om met de omgeving bezig te zijn en Utrecht sprak me heel erg aan.”

Carrière Als eerstejaars student haalde ze al haar vakken vrij gemakkelijk. Ze omschrijft zichzelf als een gemotiveerde student bij wie het leren makkelijk af ging, maar ze heeft ook genoeg van het studentenleven gezien. “Als je losgelaten wordt buiten de provincie en in de grote stad terecht komt, dan kent iedereen zo zijn wilde avonden. Dat hoort er gewoon bij.” Na haar master Urban and Regional Planning (cum laude) in Utrecht liep ze korte tijd rond op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar al snel begon ze aan haar PhD, die ze in 2004 afrondde.

De volgende stap in haar nog jonge carrière bracht haar bij de Universiteit van Amsterdam, waar ze diverse functies doorliep, van postdoc tot universitair hoofddocent. “Na tien jaar Utrecht was het goed om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Toen kwam deze kans langs en die heb ik gegrepen.” Aan de UvA bestond haar takenpakket uit lesgeven en onderzoek doen, waarin de gemiddelde verdeling 50-50 was. Ook in Wageningen is ze van plan om les te gaan geven. “Het is leuk om met studenten en jonge mensen te werken omdat ze toch met een andere kijk op dingen komen.”

Naast haar werk als onderzoeker en docent schrijft Janssen-Jansen vaak opiniestukken in grote nationale kranten. “Het is soms goed om een kritisch geluid uit de wetenschap te laten horen. Wij worden ten slotte toch door de maatschappij betaald.” Een korte zoektocht op internet geeft genoeg resultaten waaruit blijkt dat Janssen-Jansen midden in de maatschappij staat. Inmiddels heeft ze door haar werkzaamheden ook een groot nationaal en internationaal netwerk opgebouwd. Mede dankzij haar is de International Academic Association on Planning, Law and Property Rights (PLPR) opgericht in 2006. “Bij de oprichting verwachtten we ongeveer 30 mensen op onze eerste bijeenkomst, maar dat waren er ruim zeventig dus we moesten meteen opschalen.”

Wageningen Op 6 mei heeft Janssen-Jansen al de eerste onofficiële werkdag gehad. Vanaf vandaag (1 juni, red.) zal ze vooral met mensen gaan praten om te kijken met wie ze te maken heeft. “Wat ik echt wil doen, niet alleen de eerste dag maar ook de eerste weken, is vooral met mensen praten. Ik ken sommige mensen al wel, maar ik wil vooral weten wat het schaakspel is geweest waar ik in terecht kom. Ik kan wel bedenken welke kant ik op wil, maar het is juist belangrijk om een gezamenlijke visie te ontwikkelen. Welke onderzoeksgelden gaan we bijvoorbeeld binnenhalen?” In Wageningen liggen volgens haar vooral kansen binnen de driehoek natural, social en environmental sciences, waarin juist de combinatie moet worden gezocht om elkaar te versterken. Daarnaast zijn andere essentiële dingen van belang. “Waar kan ik bijvoorbeeld een goede latte macchiato vinden? En waar kan ik mijn fiets het beste neerzetten?”

Vertrek UvA Per 1 juni laat Janssen-Jansen de UvA achter zich. Naar haar inzicht heeft ze het daar niet verkeerd gehad, maar zijn er toch enkele zaken die mede van invloed zijn geweest op haar beslissing om een andere uitdaging aan te gaan. “De UvA heeft hele goede dingen, maar ik had daar acht leidinggevenden en dingen gingen soms erg stroperig.” Ook rondom de recente ontwikkelingen in het Maagdenhuis heeft ze zo haar mening. “Ik denk dat het bestuur van de UvA bij sommige dingen geen verstandige beslissingen genomen heeft. Het bestuur heeft zich in bepaalde dossiers in mijn ogen te afstandelijk opgesteld.” Ze vervolgt: “Maar ik had al daarvoor besloten om weg te gaan bij de UvA”.

Na elf jaar is het tijd om weer iets anders te doen. “Na tien jaar begint het weer te kriebelen om een andere uitdaging aan te gaan. En precies op dat moment werd ik vorige jaar in mei gepolst voor deze functie”. Janssen-Jansen is een echte ambitieuze carrièretijger. Tien jaar bij dezelfde werkgever is voor haar genoeg, dus voorlopig zien we haar rondlopen in Wageningen. Met de kinderen uit huis liggen haar uitdagingen over tien jaar misschien wel in het buitenland. Maar eerst zal ze vandaag op zoek gaan naar de latte macchiato. “Ik heb echt heel veel zin om te starten.”



*Bron afbeelding: http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/content/j/a/l.b.janssen-jansen/l.b.janssen-jansen.html


juni 1, 2015

0 opmerkingen

Comments


bottom of page