top of page

Mooi! – De reis naar de bestemming


Column door Sanne van der Mijl.


Terug van vakantie worden foto’s na verloop van tijd uitgezocht. Sommigen zullen deze ontwikkelen en in een ouderwetse fotoboeken plakken -met dubbelzijdig plakband, of misschien zelfs nog heuse doorzichtige fotohoekjes-; anderen zullen ervoor kiezen een digitaal fotoboek te ontwerpen of de foto’s verschijnen in de online grabbelbak, genaamd Facebook.


Fotoboeken zullen op tafels verschijnen -ik heb de eerste al onder mijn neus geschoven gekregen-, worden meegenomen naar vrienden en familie en men wordt met lichte druk verplicht om het boek door te nemen en onder ‘oehs’ en ‘ahhs’ je waardering voor de reis kenbaar te maken. Van online foto’s wordt verwacht dat ze –met captions als Heerlijk Ibiza, of Mooi Malta- toch de nodige likes binnen sleuren.


Als wij de mensen om ons heen zo graag laten ‘meegenieten’ van wat wij op vakantie allemaal hebben gezien en gedaan, waarom ontbreken de reis foto’s dan? De reis ernaar toe is toch ook onderdeel van de vakantie? Goed, we gaan steeds vaker verder weg en vanuit het vliegtuig zijn de momenten schaars waarop je het landschap meekrijgt. Maar dit neemt niet weg dat het beeld vanuit een vliegtuig raam, op een hoogte tussen de twee en drie kilometer immens indrukwekkend is. En daarnaast, is de wereld op twee à drie kilometer hoogte niet ook een landschap?


In het Nederlands is het woord reis zowel de reis erheen als de gehele reis. Waarom zien wij de eerste dan vaak als ondergeschikt aan de tweede?


Toegegeven, niet elk landschap is zo divers, boeiend, en overweldigend om overheen te vliegen -de stille oceaan oversteken brengt de toeschouwer naast veel blauw vrij weinig aan (kleur)diversiteit, maar richt je blik dan omhoog, en kijk naar de lucht, de horizon, het wolkenspel. Er is meer dan genoeg om letterlijk je ogen uit te kijken wanneer je in een vliegtuig zit.


Dus voor de volgende keer: bemachtig een plek aan het raam, mijmeren en staren maar, gewoon kijken hoe de wereld om je heen verandert terwijl je met een snelheid van 1000 kilometer per uur voorbij raast. Geloof me, het blijft je langer bij dan de films en series die je normaliter zou kijken gedurende een vlucht.


Mocht je nou geen foto’s hebben gemaakt van de wereld op twee kilometer hoogte, dan is hier deze impressie van de wereld van boven om doorheen te bladeren.Foto’s gemaakt door Cor Simon


september 14, 2014

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page