top of page

‘Green Islands in the city’, 25 landschapsarchitecten over groene ruimtes


‘Green Islands in the city’ is een inspirerend boek dat de ziens- en werkwijze beschrijft van 25 landschapsarchitecten en/of bureaus. Het boek gaat niet diep in op de groene eilandjes, zoals de titel laat denken, maar gaat vooral om de landschapsarchitecten en hun zienswijze. Het boek is rijkelijk geïllustreerd en bestaat uit vier delen.


Het eerste deel bevat een tekst van de auteur Kamel Louafi waar veel verschillende architecten geciteerd worden; dit zorgt voor een nuttige opsomming van denkwijzen. Dit is het enige deel dat de mening van de auteur bevat. Het boek wordt interessant door een verhaal over een pakketje uit IJsland. Het is onduidelijk wat de schrijver probeert te vertellen met dit op zichzelf staande verhaal. De structuur van het boek is hier nog niet helder, wat voor verwarring zorgt.Deel twee bestaat uit 25 keer op vier pagina’s de introductie van een landschapsarchitect of bureau, waarbij de denkwijze van de ontwerpers, de aanpak van vraagstukken en de voorkomende aspecten worden behandeld. Tot slot wordt een project van een ‘groen eiland in de stad’ beschreven. Dit gebeurt door een cryptische beschrijving en afbeelding van het project. Het is moeilijk om te begrijpen hoe het ontwerp er daadwerkelijk uitziet; het gaat meer om de essentie en het verhaal achter het ontwerp. Dat elk onderwerp kort behandeld wordt heeft twee kanten. Op deze manier leest het makkelijk weg en blijft het gestructureerd. Het is alleen jammer dat er zo van de hak op de tak wordt gesprongen en dat de diepere informatie wordt achter gehouden. Dit zorgt voor interesse in de ontwerpers en het ontwerp, maar doordat er meteen naar een volgend ontwerp overgegaan wordt, zet het je weinig aan het denken.Het derde deel van het boek is opgesteld als een interview. Vragen als ‘Wat fascineert je het meest aan je beroep?’ en ‘Kan je inspiratie krijgen van iets anders dan de plaats voor het ontwerp?‘ worden beantwoord door een aantal ontwerpers. Hier worden wederom verschillende zienswijzen beschreven, de één totaal anders dan de ander. Het is jammer dat deze antwoorden niet in deel twee van het boek verwerkt zijn. De namen van ontwerpers komen nu uit de lucht vallen en zijn moeilijk te relateren aan een ontwerp.


In het laatste deel van het boek krijgen vier kwekerijen het woord, met als vraag waarom tuinen nou zo van belang zijn. Dit komt wederom een beetje uit de lucht vallen, maar daardoor is het niet minder interessant. Ook geven de 25 ontwerpers antwoord op de vraag welk beroepsgerelateerde boek ze zouden aanraden voor reizigers tijdens hun vakantie. Een speelse vraag die een interessant overzicht van boeken oplevert.Speciaal aan dit boek is de manier hoe het geschreven is, namelijk in vier talen. Op elke pagina staat de tekst in het Engels, Duits, Frans en Arabisch. Dit zorgt ervoor dat het boek toegankelijk is voor verschillende nationaliteiten. Helaas zorgt dit ook voor verwarring; het is regelmatig een zoektocht naar waar de taal waarin je aan het lezen was verder gaat. Soms neemt het een aantal pagina’s in beslag en soms staan de vier talen op één pagina.


In het kort: een erg leuk boek om in een middagje door te lezen. Het geeft verschillende zienswijzen en invalshoeken wat voor inspiratie zorgt voor zowel de leek als de professional.

Green Islands in the city25 ideas for urban gardens Kamel Louafi Jovis (2013) ISBN 978-3-86859-263-4 Engelstalig/Duitstalig/Franstalig/Arabischtalig Prijs €45,00 219 p.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page