top of page

Glitterende Gazonnen en Karakterloze Kerstbomen


Kerstcolumn Koen van Niekerk.

Kerstmis is weer gearriveerd en hiermee de vakantie waar velen naar hebben gesmacht. De kerst geeft mij ook aanleiding tot het schrijven van deze column.

Als ik buiten rondloop of fiets, zeker ’s avonds, dan valt het op hoeveel men doet om Kerstmis uit te dragen (foto 1). Arrensleeën vol beeldjes, prularia en andere kitsch worden aangeschaft en zowel binnen- als buitenshuis opgesteld. Van kerstmannetjes tot rendieren en dwergen, je zou een iconografische studie kunnen wijden aan de composities. Het mooiste zijn die noeste arbeiders, of dwarsliggers zo u wilt, die de enige op een rij huizen zijn zonder kerstversiering en verlichting in hun tuintje. Op den duur gaan die huizen zonder versiering nog het meer opvallen dan de hipst uitgedoste tuinen en huisjes.Meestal beginnen die spullen al begin november de tuincentra in te stromen. Zodra je dan op de ‘buiten afdeling’ van zo’n tuincentrum komt, blijkt er ook een enorme industrie te bestaan in kerstversiering voor buiten, al dan niet met lampjes. Die verlichting is inmiddels zo populair dat de Volkskrant het nodig achtte om een artikel te maken met “5 tips voor een energiezuinig kerstfeest” als ware een ‘groene kerst’ [1]. Ironisch is dan wel dat de meest energiezuinige lampjes, ledverlichting, een karakteristiek wit-blauw licht geven wat mij dan meer doet denken aan een ‘witte kerst’ in plaats van een groene.

Niet alleen particulieren nemen kerstdecoratie serieus; gemeenten spenderen ook graag geld aan ‘sfeer verhogende’ verlichting en versiering. Echt geld; uw en mijn geld. De meeste gemeentes laten zich verleiden tot het plaatsen van verlichte bogen in winkelstraten en minimaal één enorme kerstboom met verlichting waar een gemiddelde landingsbaan van Schiphol jaloers op zou worden.

(tekst gaat verder onder de foto)


Dat gaat niet altijd goed, bijvoorbeeld in Culemborg dit jaar (foto 2). De jaarlijkse, gemeentelijke, kerstboom werkte een bijzondere discussie op binnen de lokale gemeenschap. De boom en bijbehorende verlichting voldeden niet aan de wens van de gemiddelde Culemborger. De ‘slordige kerstboom’ van twee jaar geleden, waar lampjes willekeurig ingesmeten leken te zijn, was gelukkig niet herhaald. Nu is de boom te strak geworden, waar ‘netten’ van lampjes overheen gehangen zijn. De kerstboom zou zelfs op een “verlichte boerka” lijken [2]. Daarmee werd een van de symbolen voor verzoening tijdens kerst opeens een racistisch gebaar die de relatie tussen de moslims en de rest van de stad niet ten goede komt, zo sneu.

Namens TOPOS wens ik iedereen een heel fijn en goed versierd kerstfeest!


december 24, 2016

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page