top of page

Erfgoed verbindt


Article by Bart Steman Onlangs verscheen hier op TOPOS een artikel van Karim van Knippenberg over ‘erfgoed als vliegwiel voor dorpsontwikkeling’. Als vervolg op dat artikel volgde een workshop over dit onderwerp in het prachtige Kasteel die Keverberg in Kessel.

In wat één van de oudste en tevens nieuwste kastelen van Nederland genoemd mag worden waren afgelopen dinsdag 27 oktober ongeveer 25 deelnemers aanwezig bij de workshop. Deze werd georganiseerd door Karim van Knippenberg en Daphne Koenders (Ruimtevolk). De diversiteit aan deelnemers zorgde ervoor dat er een dynamische mix ontstond van initiatiefnemers, ambtenaren en onderzoekers.

Een drietal inleidende presentaties vormden de introductie van de middag. Nadat Karim zijn onderzoeksresultaten had gepresenteerd volgden nog een presentatie van Daphne Koenders, die namens Ruimtevolk in kaart heeft gebracht wat het effect is van bottom-up initiatieven in krimpgebieden. Eén van de interessantste voorbeelden kwam uit Hauwert (Friesland), waar het idee ontstond om de dijk naar de Waddenzee door te breken en op deze manier Hauwert aan het water gelegen te krijgen. Zonder dat er daadwerkelijk iets fysieks gebeurt komt het hele dorp tot leven en sluiten tal van initiatiefnemers de handen in één. Op dit moment lijkt dit het grootste bottom-up initiatief van Nederland te worden, met een geschatte waarde van investeringen aan €160 miljoen.Karim van Knippenberg opende de middag. Foto: Bart Steman


Bas Breman, onderzoeker bij Alterra, kwam in zijn presentatie naar de dynamiek van burgerkracht. Zijn conclusie was dat er ‘echt iets in beweging lijkt te zijn’. Waar burgerkracht vaak een negatieve connotatie heeft moet het ook van de positieve kant worden bekeken. Er is veel positieve maatschappelijk energie die in staat is om veel te veranderen.

Tijdens de daaropvolgende discussieronde in kleine groepen werden tal van vragen uitgewisseld en beantwoord, ideeën op tafel gegooid en mensen met elkaar verbonden. Los van de inhoudelijke diepgang die tijdens deze discussie soms nog wat miste was dit het voornaamste conclusie van de middag. Initiatiefnemers, overheden en onderzoekers die kennis met elkaar uitwisselen. Dit soort middagen kunnen het spreekwoordelijke vliegwiel in gang zetten.


oktober 30, 2015

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page