top of page

De Mastodonten – Het Avondland


Article by De Mastodonten.


Studiereis in Europa is toch een beetje naar een openluchtmuseum gaan. Kneuterig, leven in hetverleden, meer van hetzelfde. Wij zullen u in dezen meenemen naar de landen van de toekomst.Daar waar een planner en architect ongehinderd door inspraakprocedures hun kunnen tentoonkunnen spreiden. Waar zij de nieuwe wereldwonderen kunnen verwezenlijken.


Laten wij je meenemen naar het prachtige Rijk van het Midden. Drakenland China. In dit prachtige land van een hybride democratie werkt men tenminste door. Kent u al het Youtube-filmpje waarin een flatgebouw wordt neergezet in 15 dagen? Dat is nogal wat, daar kunnen de Nederlandse visionairs jaloers op zijn. Geen gezeur met burgers of eigenwijze bestuurders. Als een bedrijf iets wil, en het weet de juiste zakken te vinden, dan kan dat gewoon. Gewoon. Het is natuurlijk fantastisch dat zulke projecten ook zo veilig en stevig worden gemaakt dat ze zelfs aardbevingen van 9 op de schaal van Richter kunnen weerstaan, om over overstromingen en orkanen maar te zwijgen. De zekerheid van de techniek zal ons redden, nu kan er echt nooit meer iets fout gaan. Het echte grote talent van de wereld gaat naar China, en bouwt daar hele grote tv-stations. Als je niet in China hebt gebouwd, ben je eigenlijk maar een kleine speler. De grote jongens doen namelijk prestigeprojecten voor zulke nobele doelen als CCTV.


30-Story Building


Door naar het Arabisch schiereiland, ook zo’n mooie bestemming. Zonder de oliedollars was er waarschijnlijk alleen kauwgom en wierook uit deze streken gekomen, en hadden Europese voetbalteams geen budget gehad. De sjeiks doen alles om hun streek tot een hippe buurt te maken. Het hoogste gebouw, de duurzaamste stad, het grootste opgespoten eiland, monsterorders voor monstervliegtuigen, een F1-parcours, alles wat geld kan kopen. Een land dat wel geld heeft, en waar men niet te beroerd is de beurs te trekken voor grote projecten. Opstuwen in de vaart der volkeren, op naar de toekomst. En dat toekomstig succes zal bevestigd worden met het feit dat de FIFA deze streek heeft verkozen om het WK voetbal te verwelkomen.


Onze laatste plaats van bestemming zal dit jaar het werelds voetbalfeest verzorgen: Brazilië timmert tenslotte ook aan de weg. Brazilië is booming, al het grote geld wat men in het vastgoed kan verdienen – en een slimme architect en planner volgt het geld – is naar Brazilië verhuisd. Het bouwen van stadions vereist ook infrastructuur: wegen, hotels, trainingscentra, een Olympisch dorp. En voor de aanleg van deze prachtige dingen zijn er nu eenmaal slimme jongens en meisjes nodig die dat berekenen en tekenen. Sluit wel je oren voor die onruststokers die klagen over duurdere buskaartjes, tenslotte moeten die stadions en onze invlogen adviesbureaus ergens mee betaald worden.


Dus jongens en meisjes, het wordt tijd om niet meer in Europa te werken. Het wordt tijd om het Avondland te verlaten. Vaarwel democratie, wij moeten door. Naar de toekomst.


maart 22, 2014

 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page